Menu

Finalisten 2020 slaan vol de trom in 2021

De Finalistentour van het Leids Cabaret Festival 2020 werd abrupt afgebroken. Door de Corona crisis moesten de theaters dicht. Maar een finale als in 2020 heb je niet ieder jaar. We gunnen deze finalisten hun tournee, en het publiek een eerste kennismaking met deze nieuwe lichting cabaretiers.

Vandaar dat de Finalisten 2020 op tour gaan in 2021. Ga ze zien!

Vanaf maart 2021 zullen ze toch hun tour kunnen spelen in het land! De data komen binnenkort online.

Wat de finalisten 2020 gemeen hebben, is dat ze ons op een hoogst originele manier aan het denken zetten over de menselijke verhoudingen. Hoe kijken wij aan tegen mensen met adhd en andere al dan niet vermeende aandoeningen? Waarom luisteren we niet meer naar elkaar? Of wat willen de anderen graag horen? De finalisten geven misschien geen definitief antwoord, ze laten over die thema’s wel een ander licht schijnen. Ze leren ons om het leven op een andere manier te benaderen, met veel humor, zelfspot en relativeringsvermogen. Minder navelstaarderij, meer openheid naar de anderen. Dat is het nieuwe engagement, millennial-stijl.

De finalisten van 2020 zijn Thjum Arts, De Vriendendienst en Lisa Ostermann.

Niemand speelde zo behendig en intelligent met onze verwachtingspatronen. Thjum gunde ons die tijd om te bevatten wat hij zei en laste daarvoor perfect getimede stiltes in. Een mooi betoog over bezinnen, vergeven, stilstaan, en de verzoening met de vergankelijkheid. Filosofie, sociologie en spiritualiteit in één, zonder dat de humor inboet aan kracht: het is maar weinig cabaretiers gegeven.

uit het juryrapport van Thjum Arts
Swipe voor meer
  • Fotograaf: Elspeth de Jong
  • Fotograaf: Brigitte Tops

Wie wil weten hoe het eraan toegaat in het hoofd van iemand met adhd moet naar De Vriendendienst gaan kijken. Yuri van Disseldorp weet wat ritalin doet met je brein maar vooral wat het verhindert en omfloerst. Hij laat zijn adhd liever de vrije loop, de drang om te entertainen zoals hij zelf zegt. Een mentale rollercoaster vertaalt naar een sterk opgebouwde podiumact. Zijn gedachten resoneren in het gitaarspel van Peer Thielen, eerst in een korte, jankende ouverture, dan met kleine licks en akkoorden, filmmuziek waardig. Hij creëert een soort alternatieve soundtrack.

uit het juryrapport van De Vriendendienst
Swipe voor meer
  • Fotograaf: Elspeth de Jong
  • Fotograaf: Brigitte Tops

Lisa Ostermann had vanaf seconde 1 iedereen in de ban. Ze was creatief met taal, zang, rap, dans, humor en zelfs haar haar. Elke zin, elke blik, elk gebaar zat op de juiste plaats. Wat conventioneel lijkt in deze voorstelling blijkt telkens een opstapje naar een verrassend moment, een onverwachte wending of humor uit een vreemde hoek. Lisa Ostermann schuwt de grote thema's niet maar benadert ze wel vanuit haar eigen ervaring, waardoor ze een stuk dichterbij komen, en je als kijker confronteren met je eigen gedrag. Een excellente voorstelling, met een mooie spanningsboog, perfect evenwichtig en afgerond. High-energy wisselt zich af met ingetogen momenten.

uit het juryrapport van Lisa Ostermann
Swipe voor meer
  • Fotograaf: Elspeth de Jong
  • Fotograaf: Brigitte Tops

De winnaar van zowel de juryprijs, als de publieksprijs èn de studentenprijs van het 42ste BNNVARA Leids Cabaret Festival is Lisa Ostermann.

Swipe voor meer
  • Fotograaf: Elspeth de Jong
  • Fotograaf: Elspeth de Jong
  • Fotograaf: Elspeth de Jong

Gepubliceerd op

Op de hoogte blijven?

Of volg ons op