Menu

LCF presenteert: Celine Schrama

De komende weken stellen we jullie graag voor aan de deelnemers van het Leids Cabaret Festival 2022.

Het LCF presenteert: CELINE SCHRAMA!

“Voorafgaand aan mijn eerste voorstelling was ik bloednerveus. Ik was stand-up comedy gewend, dat is nogal kleinschalig. Je loopt in feite van de bar zo het podium up. Nu stond ik ineens achter de coulissen van een echt theater. Dat was zo spannend dat ik vergat dat de microfoon op mijn hoofd al was ingeschakeld. ‘Kut ik moet nu op!’, gilde ik toen ik aan de beurt was. Daar heeft de hele zaal dus van kunnen meegenieten. Een prima binnenkomer.”

Céline Schrama, Cé voor intimi, groeide op in het kustdorpje Bergen in Noord-Holland.
De mooie ligging, nabij het strand, de duinen en de zee, konden haar niet bekoren. “Het is een mooi dorp, maar een wel een beetje saai. Daarom ben ik op mijn 18e naar Amsterdam verhuisd. Daar ben ik in de horeca gaan werken en eveneens aangenomen op de BNNVARA Academy. Zodoende ging ik bij het radiostation FunX aan de slag, als verslaggever.”

Haar periode bij de BNNVARA Academy was niet alleen een springplank naar de radiostudio maar ook naar het podium. “Als onderdeel van de Academy moest ik een bekende cabaretier interviewen. Deze cabaretier vond mij kennelijk wel grappig en adviseerde me om eens na te denken om zelf op het podium te gaan staan. Dat gaf mij een zetje richting stand-up comedy, waarna ik bij comedyclub Toomler mijn geluk in de stand-up comedy kon beproeven. En dat ging best goed.”

Het podium van Toomler was op zijn beurt een springplank naar de auditieronde van het Leids Cabaret Festival. Dat Céline juist voor de audities van dit festival koos, is geen toeval. “Er zijn natuurlijk meer van dit soort talentenjachten, maar ik had het Leids al heel lang in het vizier. Kortom, ik wist al snel dat een stap naar een professionele carrière in het cabaret in Leiden lag. Een week voor de auditieronde kreeg ik echter corona. De dag dat ik auditie moest doen was de eerste dag dat ik officieel weer naar buiten mocht. De verplichte zelfisolatie voorafgaand aan mijn audities betekende wel dat ik genoeg tijd had om me volledig te concentreren op het verbeteren van mijn voorstelling. Een geluk bij een ongeluk.”

Over de vraag welke cabaretier haar inspireert, hoeft Céline niet lang na te denken. “Hans Teeuwen staat wat mij betreft op eenzame hoogte. Zijn stijl, de absurdistische inslag van zijn werk, maar ook zijn intelligentie maken hem tot een hele complete cabaretier, echt een vakman. Sterker nog, als een vriend van mij te kennen geeft niet van hem te houden, trek ik die vriendschap toch een beetje in twijfel. Teeuwen niet waarderen is verdacht.”

“Mijn droom? Een optreden in Carré lijkt me wel wat. Dat is nu eenmaal het mooiste theater van Nederland. En daarbij ook ongelofelijk chique. Dat contrasteert geweldig bij de totaal niet chique dingen waar ik mijn publiek op trakteer. Bovendien klinkt ‘Cé in Carré’ best gezellig, maar dat terzijde.”

“Kut ik moet nu op!”

Gepubliceerd op

Op de hoogte blijven?

Of volg ons op