Menu

LCF presenteert: Iris Vlutters

De komende weken stellen we jullie graag voor aan de deelnemers van het Leids Cabaret Festival 2022.

Het LCF presenteert: IRIS VLUTTERS!

Leg nu eens in één zin uit wat het jouw publiek te wachten staat. De vraag lijkt Iris Vlutters, finalist van het Leids Cabaret Festival 2022, enigszins te overvallen. “Oh shit. Wacht. Dat heb ik ergens opgeschreven.” Iris klikt al mompelend wat door haar computer. “Ja, ik heb het gevonden. Hou je vast: Door een overmatig rijke fantasie en een kleine identiteitscrisis komt Iris in contact met haar inner-Elf. Sterker nog, ze channelt de magie van alle Elfen.”

We ontmoeten Iris in Utrecht, haar woonplaats, maar ook de stad waar ze tussen 2008 en 2013 de acteursopleiding aan de HKU doorliep. Desgevraagd krijgen we te horen dat haar wieg niet in de Domstad stond. “In ben opgegroeid in Oldenzaal in Overijssel. Dat hoor je waarschijnlijk niet aan mijn accent. Mijn Twentse tongval is er op HKU vakkundig uitgehamerd. Als je het lief vraagt, kan ik het wel afstoffen voor jullie.”

We slaan het aanbod vriendelijk af, waarop Iris haar levensverhaal in keurig ABN vervolgt. “Ik ben op mijn zestiende naar Arnhem verhuisd. Toen wist ik al dat mijn toekomst op de toneelschool lag. Komedie vond ik geweldig. Wie mij inspireerden? Zaai, met Plien en Bianca. En de sketches van Rembo & Rembo natuurlijk, die mannen waren magistraal.”

In de voorstelling Behold! The Feast of Starlight neem je je publiek mee naar een magische wereld. Waar komt deze fantasy fetisj vandaan? “Ik heb al heel lang een sterke fascinatie voor het magische. Lord of the Rings, elfen, dat soort dingen. Tijdens de lockdown, of beter gezegd, lockdowns, ben ik weer in die fascinatie gekropen. Daarbij bracht het vele navelstaren tijdens de pandemie mij ook op het idee mijn meisjesdroom, cabaretière worden, nieuw leven in te blazen. Zodoende heb ik me ingeschreven voor het Leids Cabaret Festival. En met succes.”

De komende maanden sta je in theaters in het hele land. Waar kijk je het meeste naar uit? “Ik heb niet echt een specifieke stad waar ik écht wil optreden. Utrecht en Amsterdam zijn natuurlijk leuk, want daar wonen veel vrienden. En Deventer ook, mijn familie woont daar namelijk in de buurt. Maar ik vind het interessanter om te zien hoe mensen in verschillende delen van Nederland op mijn werk reageren. Kortom, reageren mensen in Gouda anders op mijn voorstelling dan mensen in, ik noem maar wat, Bovenkarspel?”

Geen ambities om in Carré te staan? “Ja natuurlijk wel. Maar als ik dan toch een plek uit moet kiezen, dan kies ik voor de Waddeneilanden. Oerol Festival ofzo. Dat is zo’n prachtig gebied. En doorgewinterde Lord of the Rings fans kunnen dit beamen: als één gebied zich het Middle-earth van Nederland mag noemen, dan is het Vlieland!”

Het vele navelstaren tijdens de pandemie heeft mijn meisjesdroom, cabaretière worden, nieuw leven in geblazen.

Gepubliceerd op

Op de hoogte blijven?

Of volg ons op