Menu

LCF presenteert: Piet van Eeghen

De komende weken stellen we jullie graag voor aan de deelnemers van het Leids Cabaret Festival 2022.

Het LCF presenteert: PIET VAN EEGHEN!

“Ik ben opgegroeid in hartje Mokum. Na mijn schoolcarrière op het Barlaeus Gymnasium heb ik een studie wiskunde opgepakt. Zo ben ik uiteindelijk voor de klas terechtgekomen. Mijn eerste voorstelling voor publiek betrof dan ook een conference over Pythagoras ten overstaan van een dertigtal pubers.”

En nu ben je finalist van het Leids Cabaret Festival. Dat is een opmerkelijke carrièreswitch. Hoe ging dat in zijn werk?
“Dat begon met mijn liefde voor muziek. Ik speelde piano op de middelbare school, ik zat in bandjes tijdens mijn studietijd en ben me later gaan toeleggen op het schrijven van liedjes. Gewapend met die liedjes trad ik op in kleine theaters, zoals het Torpedotheater in Amsterdam. Na een stand-up comedy cursus ben ik bij de cabaretpoel terechtgekomen, een gezelschap met aan de weg timmerende cabaretiers. Zo leerde ik hoe ik met komische anekdotes en verhalen mijn liedjes aan elkaar kon smeden. En de rest is geschiedenis.”

Wat mag jouw publiek verwachten? “Een nonchalante mengelmoes van liedjes, gedichten, hier en daar een dansje, een fraai staaltje taalgymnastiek en een sausje zelfreflectie dat de boel bij elkaar houdt. En daarbij zoek ik een antwoord naar de vraag waarom ik hemelsnaam wiskunde heb gestudeerd. Want laten we eerlijk zijn: dat is toch vrij opmerkelijk.”

Kan de cabaretier Piet van Eeghen dan niks leren van de wiskundige Piet van Eeghen? “In zekere zin wel. Een groep mensen bij de les houden, daar heb ik me als leraar in bekwaamd en dat komt in een theater goed van pas. Na 8 jaar een tegen wil en dank puberende meutes te hebben vermaakt, zou een betalend publiek dat uit vrije wil komt kijken een eitje moeten zijn. Verder vertoont wiskunde wel enige overeenkomsten met muziek, of een conference. Bij een wiskundesom moet alles precies op de juiste plaats staan, logische gevolgtrekkingen leiden naar de juiste conclusie. En dat is met een liedje of een grap ook zo. Alles moet kloppen om het juiste effect te sorteren, de volgorde van woorden, de duur van een stilte en ga zo maar door. Eén verspreking kan funest zijn. Dus ja, overeenkomsten zijn er zeker.”

Laten we de klok even vooruit zetten. Waar zou jij als cabaretier over een paar jaar willen staan? “Ik zie mezelf niet in een enorme arena staan. Daar heb ik niet zoveel mee. Een eigen tour in een stuk veertig intieme theaters, waar ik mag delen hoe ik tegen de wereld aankijk. Als ik mensen daar een fijne avond mee kan bezorgen dan ben ik dik tevreden.”

Gepubliceerd op

Op de hoogte blijven?

Of volg ons op