Menu

LCF presenteert: Standje Graf

De komende weken stellen we jullie graag voor aan de deelnemers van het Leids Cabaret Festival 2022.

Het LCF presenteert: STANDJE GRAF!

“We bevonden ons in de toneelschool in Amsterdam. Een vriendin trof ons daar aan en kennelijk zagen we eruit alsof we zojuist gehoord hadden dat het einde der tijden nabij was. ‘Jezus, jullie bekken staan op standje graf’, riep ze uit. Op dat moment keken wij elkaar aan en besloten we deze naam te gebruiken als wij ooit een duo zouden worden. Daar komt Standje Graf dus vandaan. Goed, dit is misschien een beetje geromantiseerd, maar zo ging het ongeveer.” “Dat heb jij inderdaad heel goed geromantiseerd, Tom.” Robbie valt zijn vriend direct bij wanneer na zijn bloemrijke antwoord op de vraag die de gemoederen nu al maanden bezighoudt: wat is de herkomst van de naam Standje Graf?

Tom Afman (34) en Robbie Aldjufri (36) gooiden hoge ogen tijdens de auditierondes van het Leids Cabaret Festival. Het kwam Standje Graf op een plek in de halve en wellicht hele finale te staan. Op dit moment staat het makersduo in het theaters in het hele land met hun show ‘Het moet wel leuk blijven’. Desgevraagd horen we dat de naam Standje Graf jaren eerder tot stand kwam dan het definitieve besluit om de artistieke krachten te bundelen. Robbie: “Wij leerden elkaar in 2009 kennen, tijdens de auditieronde voor de Toneelschool & Kleinkunstacademie in Amsterdam. Ik had een erotische act met een jojo en Tom maakte furore met een kaartenact. We zaten dus allebei een beetje in de variété. Wij zijn beiden aangenomen op de toneelschool en het eerste jaar maakten we wel wat dingetjes samen maar dat deed je eigenlijk met iedereen.”

Tom: “Het besluit om samen op te trekken kwam veel later. Twee jaar geleden liepen we elkaar tegen het lijf bij een vriendschappelijke vriendin. Daar moest natuurlijk op gedronken worden. In enigszins benevelde toestand besloten wij om te kijken of wij als duo iets op konden zetten. Voornoemde vriendin speelde op dat moment in het Tapastheater in Amsterdam en het leek ons een leuk idee om het daar ook eens te proberen. Zo gezegd zo gedaan. De eerste voorstellingen gingen heel erg goed, maar toen kwam de lockdown. Niettemin is de voorstelling die wij nu ten tonele brengen een voortzetting van onze eerste optredens in het Tapastheater.”

Standje Graf is een duo dat humor, muziek, circus, poëzie en goocheltrucs naadloos verwerkt tot een enerverende totaalvoorstelling. In de finalistentour van het Leids Cabaret Festival brengen ze een compilatie van lange en korte sketches over alledaagse gebeurtenissen die stiekem grotere thema’s raken. Slapstick mét inhoud, zogezegd. De artistieke kruisbestuiving tussen beide cabaretiers lijkt het resultaat van een natuurlijke chemie. Maar inspiratiebronnen zijn er ook. Robbie: “Wie ons inspireren? Dat is een aardig lijstje. Ricky Gervais, zijn stijl van humor ligt ons goed. Maar ook Six Feet Under en Bo Burnham. En dan heb je Derek Delgaudio, die heeft een special gemaakt waarmee hij drie-en-half jaar in een klein theatertje in New York heeft gestaan. Dat is echt een bizarre voorstelling met allerlei goocheleffecten. Die moet je gewoon zien en dan geloof je het nog niet.”

“Carré!”, roept Tom enthousiast wanneer hem gevraagd wordt waar in welk theater Standje Graf ooit moet staan. Robbie is iets minder bescheiden. “We moeten groter denken, Tom. Sydney Opera House lijkt me een prima vertrekpunt. En dan kunnen we daarna de rest van de wereld veroveren. Het moet wel leuk blijven tenslotte.”

Gepubliceerd op

Op de hoogte blijven?

Of volg ons op