Menu

LCF presenteert: Stefan Hendrikx

De komende weken stellen we jullie graag voor aan de deelnemers van het Leids Cabaret Festival 2022.

Het LCF presenteert: STEFAN HENDRIKX!

‘Stefan heeft alles wat je als publiek zoekt in een comedian: goed bedachte grappen, een energieke performance en de uitstraling van iemand die zich op het podium thuis voelt.’

De lovende woorden waarmee het Comedyhuis in Utrecht Stefan Hendrikx bewierookt, spreken voor zich. Maar ook buiten de Domstad timmert hij aan de weg. Op dit moment staat hij in theaters in Nederland waar hij zijn voorstelling klaarstoomt voor de finales van het Leids Cabaret Festival 2022. Wij spraken Stefan over zijn prille maar glansrijke carrière, zijn voorbeelden en zijn beweegredenen om stand up comedy voor cabaret te verruilen.

“Ik ben geboren in Venlo en ben op mijn 17e naar Den Bosch verhuist. Daar heb ik de HBO cabaretopleiding aan de Koningstheateracademie gevolgd. Tijdens deze opleiding merkte ik dat het spelen van scenes en sketches mij wel lag. Op naar de toneelschool dus. Na een aantal audities ben ik op de toneelschool in Arnhem aangenomen. Met een diploma van deze school op zak kreeg ik een rol in ‘Hoe Mieke Mom haar maffe moeder vindt’, een jeugdvoorstelling gebaseerd op een boek van Guus Kuijers. Ondanks dit uitstapje naar het toneel behield stand-up comedy zijn aantrekkingskracht. Zodoende ben ik in het Comedyhuis in Utrecht terechtgekomen, waar ik op dit moment alweer vier jaar op de planken sta.”

De recensies waarmee het Comedyhuis jou aanprijst liegen er niet om. Toch schreef je je in voor het Leids Cabaret Festival. Waarom? “Stand up comedy is geweldig, maar je bent als artiest toch een beetje begrenst, zowel in tijd als in ruimte. Cabaret geeft je letterlijk én figuurlijk meer bewegingsvrijheid. Niettemin twijfelde ik wel een beetje. Kan ik het wel? Vind ik het wel leuk? Ben ik in staat om die hele productionele kar te trekken? Dergelijke vragen spookten door mijn hoofd. Maar uiteindelijk besloot ik dat dit geen goede redenen zijn om mezelf dit artistieke pad te ontnemen. Ik moest dit gewoon doen.”

Welke cabaretiers inspireren jou? “Dat zijn er nogal wat. Daniël Arends en Henry van Loon kan ik erg waarderen en hetzelfde geldt voor Ronald Goedemondt. En buiten de landsgrenzen is er natuurlijk ook heel veel talent te vinden. De Amerikaan Bo Burnham, bijvoorbeeld. Dat vind ik een hele grappige komiek. Hij is heel erg slim en zijn publiek altijd een stap voor. Daarbij weet hij het ook heel theatraal te maken, met veel gebruik van geluid en beeld. Dat zie je niet zoveel in de Verenigde Staten. Tot slot mag Taylor Tomlinson niet ontbreken. Ik heb net haar nieuwe show gezien. Superorigineel met een enorm hoge grap dichtheid. Een hele complete cabaretière, zogezegd.”

Het Comedyhuis ken je en daarbij brengt de finalistentour van het Leids Cabaret Festival je naar theaters in hele land. Waar zou jij zelf het liefst eens optreden? “Ik vind de Stadsschouwburg in Groningen een heel mooi theater. Dus als de programmeur aldaar dit leest. Boek me!”

Gepubliceerd op

Op de hoogte blijven?

Of volg ons op