Menu

Winnaar Gouden Kies

Het BNNVARA Leids Cabaret Festival heeft op zaterdag 13 febr j.l. in de live-uitzending van “Spijkers met Koppen” vanuit de Leidse Schouwburg, de winnaar van de 1e Gouden Kies bekendgemaakt.

De Gouden Kies wordt jaarlijks uitgereikt aan een organisatie of persoon die belangrijk is voor het cabaret in Nederland en een onmisbare schakel in het geheel vormt.

De Gouden Kies is een eerbetoon aan de afgelopen december overleden oprichter van het Leids Cabaret Festival, Harry Kies.
De winnaar van De Gouden Kies 2021 is gekozen door de organisatie van het Leids Cabaret Festival op volstrekt subjectieve gronden.

De Gouden Kies 2021 wordt uitgereikt aan :

Henk Kuiper - programmeur van De Oosterpoort & Stadsschouwburg Groningen

Toelichting vanuit organisatie Leids Cabaret Festival:
“Cabaret is een onbeschermde tak van sport. En dat is aantrekkelijk. Iedereen kan het in principe gaan doen. Omdat er geen subsidie voor is, worden cabaretiers niet ‘gewogen’ door een subsidieverstrekker en/of theatergezelschap. Maar de markt kan niet zonder keurmeesters. Om de kwaliteit van dit mooie vak te bewaken, moeten er mensen zijn met verstand van zaken die kaf van koren scheiden. Die een onmisbare en betrouwbare schakel vormen tussen aanbod en publiek.
Henk Kuiper is als zeer ervaren programmeur iemand die gruwelijk veel ziet (voorstellingen, films, festivals), daarnaast leest hij veel èn is hij muziekgek, hij verdiept zich in nagenoeg alle genres, en doet dat overal (in binnen-en buitenland), jong talent en oud gediend en alles wat er tussen zit.
Daardoor kan hij het aanbod in een context plaatsen, hij weet hoe hoog de lat kan liggen, en als hij voor iemand gaat, gaat hij er ook echt voor.
Hij weegt als programmeur alles mee: in welke zaal komt iemand tot zijn/haar recht? Hoe bouw ik iets op? Op welke dag van de week zet ik iemand neer? Waar zitten kruisbestuivingen qua achterban? Staat er wind of moeten we wind maken? Zijn er mensen in mijn publiek die ik speciaal kan tippen voor deze voorstelling? Zijn er collega programmeurs in het land die hier van moeten horen?
Het is niet vanzelfsprekend dat iemand 4 à 5 avonden per week gedurende zoveel jaren ‘op pad’ is; op jacht naar mooie, inspirerende, betoverende zaken. Zijn ‘buit’ deelt hij royaal met het publiek in Groningen e.o.
Zelden staat er op de podia die hij programmeert een voorstelling die hij nog niet vantevoren al elders heeft gezien.
Voor en na de voorstelling is hij er voor de bespeler(s) van die avond, is hij gul in zijn enthousiasme.
Vanuit het Leids Cabaret Festival zeggen wij altijd: het meedoen aan een festival is geen doel op zich.
Het is een stap richting wie weet een professionele carrière op de podia.
Maar in feite win je een leven lang hard werken. En heb je mensen als Henk nodig op je pad, om je verder te brengen, om dit vak een beetje minder eenzaam te maken; om je GEZIEN te weten.
Henk Kuiper neemt per 1 april afscheid als programmeur van De Oosterpoort & Stadsschouwburg Groningen. Man, oh man, wat gaan we deze man missen met z’n allen…
Met trots reiken we aan hem de eerste Gouden Kies uit.”

Leiden, 13 febr 2021
Organisatie Leids Cabaret Festival

Gepubliceerd op

Op de hoogte blijven?

Of volg ons op