Historie Nieuws Agenda Deelnemen
Menu

Vincent Bijlo

Publieks- en persoonlijkheidsprijs 1988

Bijlo, die vanaf zijn geboorte blind is, bracht een deel van zijn jeugd door op het Koninklijk Instituut tot Onderwijs voor Slechtzienden en Blinden in Huizen. Na het behalen van zijn vwo-diploma aan het St.-Vituscollege te Bussum (1985) studeerde Bijlo enkele jaren Nederlands aan de Universiteit Utrecht (1986-1988). Een eerste succes als cabaretier kwam in 1988 met het behalen van de publieks- en persoonlijkheidsprijs op het Leids cabaretfestival.

In 1998 publiceerde hij zijn debuutroman "Het Instituut", waarna nog 3 romans volgden.

Bijlo is ook columnist, onder meer driemaal per week voor het AD. Ook heeft hij een vaste column in het Feyenoord Magazine en het UWV-magazine. Eens per maand schreef hij een reportage voor het dagblad Trouw. Tevens leverde hij bijdragen in NRC Handelsblad. Ook had hij regelmatig een column bij BNR-nieuwsradio. Op NPO Radio 1 presenteerde hij 10 jaar lang wekelijks "HollandDocRadio", het radiodocumentaire-programma van de NPS/VPRO/Publieke omroepen. Sinds zijn vroege jeugd speelt Bijlo verschillende muziekinstrumenten, waaronder piano, drums, bas, gitaar en ukelele.

Bijlo is politiek actief bij de Bunnikse partij Perspectief 21, een samenwerkingsverband van GroenLinks en de PvdA. Hij werkte als fractiemedewerker voor de partij en zit sinds 2015 in het bestuur van deze partij. Zelf is Bijlo lid van GroenLinks. Bijlo had ook een column in de Rode Draad, het kaderblad van GroenLinks. Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2006 en de gemeenteraadsverkiezing in Utrecht in 2010 was hij lijstduwer van deze partij.

Bijlo is fan van de voetbalclub Feyenoord.

Het is de eerste (en laatste!) keer dat de jury een persoonlijkheidsprijs uitreikt.

Op de hoogte blijven!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Of volg ons op